Kolejny przepis na kompletne danie obiadowe u mnie. Tym razem dosłownie z talerza wprost na bloga przepis.
Inspiracja
W czasie świąt przygotowałem jeden z przepisów Karola Okrasy, a mianowicie kurczaka z pistacjami i suszonymi pomidorami. Wyszło super, a ponieważ był tam nowy dla mnie sposób przygotowania mięsa, postanowiłem zaprząc do roboty kreatywną część mnie i zrobić inne danie w podobny sposób. Jak przebić kurczaka z pistacjami? Sposobów jest kilka, ja sięgnąłem do Hiszpanii…
Roladki schabowe i kasza z dressingiem grzybowym
Składniki:
- schab bez kości (ja już kupiłem pokrojony w plasterki)
- szynka serano – liczba plastrów o 2 sztuki większa niż liczba plastrów schabu (może też być inna szynka, np. parmeńska)
- ser camembert
- boczek w kostkę krojony (~100 g)
- cebula
- pół papryki
- kasza (u mnie jęczmienna)
- pieczarki (lub inne grzyby)
- sól
- ulubione przyprawy do schabu – ja użyłem gotowej mieszanki przyprawy do dziczyzny (głównie świeżo mielony jałowiec, ziele angielskie, kolendra etc)
- folia aluminiowa
- opcjonalnie: słonecznik łuskany, pieprz
Przygotowanie:
- Schab przyprawić i rozbić dość cienko.
- Cebulę pokroić w piórka, camembert w plasterki, paprykę także w cienkie paski.
- Ułożyć na schabie plaster szynki, dorzucić kawałek camembert, piórko lub dwa cebuli, kawałek papryki i 2-3 kosteczki boczku. U mnie wyglądało to tak jak na zdjęciu.
- Zwinąć schab (szynka może trochę wystawać) w roladkę, a następnie zawinąć w kawałek folii aluminiowej (błyszczącym do środka) i zakręcając końcówki folii zrobić taki „cukierek”.
- Posmażyć to 2-3 minutki na rozgrzanej, suchej patelni z obu stron.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego i do piekarnika na 35-40 minut. Ja piekarnik miałem ustawiony na termoobieg z grzaniem z góry i z dołu na ~180°.
- Wstawić kaszę wg przepisu z opakowania, tak by była ugotowana razem z końcem pieczenia roladek schabowych.
- Pieczarki pokroić w kostkę, pozostałą cebulę także, podobnie jak z resztą papryki i camemberta. „Nadprogramowe” plasterki szynki poszarpać na małe kawałki. Składniki do sosu wziąłem de facto te same co do schabu, żeby się smakowo spinało w jedną całość 🙂
- Zeszklić na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy cebulkę, dorzucić paprykę, pieczarki i lekko podsmażyć. Dorzucić szynkę, ser camembert oraz opcjonalnie słonecznik łuskany. Całość doprawiłem tylko tyko solą.
- Podsmażyć aż wszystkie smaki ładnie się przegryzą. Gdyby komuś było mało wilgotne można podlać odrobiną wody, wina, rosołu albo śmietanką 30% lub 36%. Ja nic nie dolewałem.
- Na talerz wykładamy kaszę, sos na kaszę oraz odwinięty z folii schab – odrobinę sosik schabowego z folii wykorzystałem do polania kaszy i sosu.
- Efekt końcowy:
Schab mógłby być nieco bardziej podpieczony i/lub bardziej posypany po zewnętrznej przyprawami, ale wyszło pysznie 🙂