Kolejny przepis na kompletne danie obiadowe u mnie. Tym razem dosłownie z talerza wprost na bloga przepis.

Inspiracja

W czasie świąt przygotowałem jeden z przepisów Karola Okrasy, a mianowicie kurczaka z pistacjami i suszonymi pomidorami. Wyszło super, a ponieważ był tam nowy dla mnie sposób przygotowania mięsa, postanowiłem zaprząc do roboty kreatywną część mnie i zrobić inne danie w podobny sposób. Jak przebić kurczaka z pistacjami? Sposobów jest kilka, ja sięgnąłem do Hiszpanii…

Roladki schabowe i kasza z dressingiem grzybowym

Składniki:

  • schab bez kości (ja już kupiłem pokrojony w plasterki)
  • szynka serano – liczba plastrów o 2 sztuki większa niż liczba plastrów schabu (może też być inna szynka, np. parmeńska)
  • ser camembert
  • boczek w kostkę krojony (~100 g)
  • cebula
  • pół papryki
  • kasza (u mnie jęczmienna)
  • pieczarki (lub inne grzyby)
  • sól
  • ulubione przyprawy do schabu – ja użyłem gotowej mieszanki przyprawy do dziczyzny (głównie świeżo mielony jałowiec, ziele angielskie, kolendra etc)
  • folia aluminiowa
  • opcjonalnie: słonecznik łuskany, pieprz

Przygotowanie:

  1. Schab przyprawić i rozbić dość cienko.
  2. Cebulę pokroić w piórka, camembert w plasterki, paprykę także w cienkie paski.
  3. Ułożyć na schabie plaster szynki, dorzucić kawałek camembert, piórko lub dwa cebuli, kawałek papryki i 2-3 kosteczki boczku. U mnie wyglądało to tak jak na zdjęciu.

    schab z zawartością przed zwinięciem

    schab z zawartością przed zwinięciem

  4. Zwinąć schab (szynka może trochę wystawać) w roladkę, a następnie zawinąć w kawałek folii aluminiowej (błyszczącym do środka) i zakręcając końcówki folii zrobić taki „cukierek”.
  5. Posmażyć to 2-3 minutki na rozgrzanej, suchej patelni z obu stron.
  6. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i do piekarnika na 35-40 minut. Ja piekarnik miałem ustawiony na termoobieg z grzaniem z góry i z dołu na ~180°.
  7. Wstawić kaszę wg przepisu z opakowania, tak by była ugotowana razem z końcem pieczenia roladek schabowych.
  8. Pieczarki pokroić w kostkę, pozostałą cebulę także, podobnie jak z resztą papryki i camemberta. „Nadprogramowe” plasterki szynki poszarpać na małe kawałki. Składniki do sosu wziąłem de facto te same co do schabu, żeby się smakowo spinało w jedną całość 🙂

    składniki sosu do kaszy

    składniki sosu do kaszy

  9. Zeszklić na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy cebulkę, dorzucić paprykę, pieczarki i lekko podsmażyć.  Dorzucić szynkę, ser camembert oraz opcjonalnie słonecznik łuskany. Całość doprawiłem tylko tyko solą.
  10. Podsmażyć aż wszystkie smaki ładnie się przegryzą. Gdyby komuś było mało wilgotne można podlać odrobiną wody, wina, rosołu albo śmietanką 30% lub 36%. Ja nic nie dolewałem.
  11. Na talerz wykładamy kaszę, sos na kaszę oraz odwinięty z folii schab – odrobinę sosik schabowego z folii wykorzystałem do polania kaszy i sosu.
  12. Efekt końcowy:
roladki schabowe i kasza z dressingiem grzybowym

roladki schabowe i kasza z dressingiem grzybowym

Schab mógłby być nieco bardziej podpieczony i/lub bardziej posypany po zewnętrznej przyprawami, ale wyszło pysznie 🙂

 

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *