placki ziemniaczano-serowe z dwoma sosami

W dziale kuchennym przepisy zainicjuje proste, praktycznie tradycyjne, ale jednak nieco zmodyfikowane przeze mnie danie – czyli placki ziemniaczane!! W moim przepisie pozbawiam się mąki – kwestia upodobania, natomiast masa będzie dostatecznie związana.

Placki ziemniaczano-serowe z sosem grzybowym oraz sosem tzatziki

Składniki:

placki ziemniaczane:

  • ziemniaki (około 400 gram)
  • ser  (75-100 gram)
  • cebula
  • jajko (lub dwa)
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie: płatki owsiane, słonecznik łuskany (naturalny lub prażony)

sos grzybowy:

  • grzyby (pieczarki lub leśne typu podgrzybek, prawdziwek)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • wino białe wytrawne (50-100 ml)
  • bulion rosołowy/warzywny
  • masło do smażenia
  • śmietana 30% (200-300 ml)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Jeśli nie mamy rosołu czy bulionu możemy użyć oczywiście kostki rosołowej. Ja jednak polecam naturalny – a pewną poradę w tym zakresie znajdziecie tutaj.

sos tzatziki:

  • ogórek świeży
  • jogurt naturalny (200-300 gram)
  • majonez (1-2 łyżki stołowe)
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 ząbki czosnku (lub gotowa przyprawa tzatziki)
  • opcjonalnie: czarnuszka

Przygotowanie:

Placki ziemniaczane i sosy przygotowuję jednocześnie, ponieważ dobrze jest, żeby niektóre elementy chwilę odstały.

  1. Ogórka ścieram na tarce z grubymi oczkami, solę i wrzucam do sitka, które stawiam na miseczce – żeby odciekła woda. Jeśli przygotowujemy ogórka do 2-3 godzin przed smażeniem placków nie trzeba go chować do lodówki, jak dłużej to odstawiam do lodówki na czas „ociekania”.
  2. Jeśli do sosu grzybowego dajemy suszone grzyby leśne to polecam je namoczyć na co najmniej 1-2 godziny przed przygotowywaniem dania.
  3. Ziemniaki ścieram na tarce z grubymi oczkami i daję im parę minut na puszczenie „soków”.
  4. Podobnie postępuję z serem żółtym – tarka, duże oczka, odłożyć. Używam najczęściej sera typu cheddar ze względu na wyrazisty smak.
  5. Cebulę (zarówno tą do placków jak i do sosu grzybowego) siekam na drobną kosteczkę. Podobnie jak czosnek na sosy.
  6. Rozgrzewam masło w rondelku i podsmażam cebulkę oraz część czosnku przeznaczoną na sos grzybowy.
  7. Namoczone grzyby odsądzam z wody (możemy jej nie wylewać). Kroję grzyby w ćwiartki (lub mniejsze).  Dorzucam do rondelka z cebulą i czosnkiem, daję im się podsmażyć.
  8. Odciskam soki z ziemniaków, mieszam z tartym serem (jak trochę sera sobie zostawicie to możecie na koniec gotowe placki z sosami posypać serem). Dodaję cebulkę, jajko, sól, pieprz, mieszam na jednolitą masę. Gdyby jakimś cudem była zbyt sucha, można dorzucić drugie jajko.
  9. To jest ten moment by do masy dodać opcjonalne składniki jak płatki owsiane i/lub słonecznik łuskany. Jak masa jest za rzadka mimo wszystko, można ją lekko zagęścić mąką lub bułką tartą.
  10. Do sosu grzybowego dolewam wina i daję mu odparować.
  11. Gdy wino nieco odparuje, dolewam bulionu oraz opcjonalnie część wody z moczenia suszonych grzybów (tam też jest aromat!). Gotuję na wolnym ogniu 10-15 minut.
  12. W tym momencie sięgam po ogórki: z miseczki odlewam zebraną wodę, wrzucam tam ogórki, dorzucam pokrojony czosnek, pieprz, jogurt oraz majonez i całość mieszam. Opcjonalnie można dodać czarnuszki. Następnie wrzucam gotowy sos na trochę do lodówki.
  13. Rozgrzewam olej na patelni (zawsze leję tak, żeby nie było suchego miejsca na dnie patelni). Na rozgrzany olej nakładam porcję ciasta i je „rozpłaszczam” – to wedle gustu. Ciasto ze względu na swój charakter ma wystające „paseczki” ziemniaków i sera – jest ok, nadaje to charakterystyczny wygląd.
  14. Do sosu grzybowego dorzucam pieprz, majeranek, ewentualnie odrobinę soli oraz dolewam śmietanki. Mieszam i zostawiam na wolnym ogniu.
  15. Placki na patelni przewracam aż są mocno zarumienione z obu stron. Wykładam na talerz z ręcznikiem papierowym, odtłuszczam ile się da i wrzucam na czysty talerz. Najlepiej po dwie-trzy sztuki, które następnie dekoruję obydwoma sosami, jak na zdjęciu…

Smacznego!

Placki ziemniaczano-serowe z sosem grzybowym oraz sosem tzatziki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *