Nie tak dawno dorwałem ładny kawałeczek szynki wieprzowej. No i trzeba było go przyrządzić…Więc do roboty!

Nie przedłużajmy:

Składniki:

  • szynka wieprzowa surowa w kawałku (ja miałem ~1,3 kg)
  • ryż (100-200 gram)
  • papryka
  • fasolka szparagowa (świeża lub konserwowa)
  • parę ogórków konserwowych
  • pomidorki cherry (około 200 gram)
  • ulubione przyprawy ziołowe,  ja wykorzystałem sól, świeżo mielony pieprz, czarnuszka i majeranek
  • 50-100 mln białego wina

Przygotowanie:

  1. Szyneczkę obrałem z większych kawałków tłuszczyku i natarłem przyprawami.

    po przyprawieniu

  2. Na rozgrzanej, suchej patelni podsmażyłem mięso, żeby się ładnie zarumieniło z każdej strony.

    podsmażanko

  3. Na dno naczynia żaroodpornego wlałem wino i wsypałem ryż.
  4. Ułożyłem mięso i z boku poukładałem pokrojone warzywa. Kolejność dowolna, choć zalecam pomidorki zostawić na koniec. Jeśli używacie świeżej fasolki szparagowej pokrójcie ją w krótkie 2-3 centymetrowe kawałeczki. Na wierzch warzyw dałem przekrojone na pół pomidorki. Całość posypałem dodatkowo czarnuszką.
  5. Całość pod przykryciem do pieca na 75 minut na 180°.

    zaraz po wyciągnięciu z pieca było tak…

  6. Wyjąć, pokroić mięso i podawać 🙂 SMACZNEGO!

efekt na talerzu 🙂

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *