Nie tak dawno dorwałem ładny kawałeczek szynki wieprzowej. No i trzeba było go przyrządzić…Więc do roboty!
Nie przedłużajmy:
Składniki:
- szynka wieprzowa surowa w kawałku (ja miałem ~1,3 kg)
- ryż (100-200 gram)
- papryka
- fasolka szparagowa (świeża lub konserwowa)
- parę ogórków konserwowych
- pomidorki cherry (około 200 gram)
- ulubione przyprawy ziołowe, ja wykorzystałem sól, świeżo mielony pieprz, czarnuszka i majeranek
- 50-100 mln białego wina
Przygotowanie:
- Szyneczkę obrałem z większych kawałków tłuszczyku i natarłem przyprawami.
- Na rozgrzanej, suchej patelni podsmażyłem mięso, żeby się ładnie zarumieniło z każdej strony.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlałem wino i wsypałem ryż.
- Ułożyłem mięso i z boku poukładałem pokrojone warzywa. Kolejność dowolna, choć zalecam pomidorki zostawić na koniec. Jeśli używacie świeżej fasolki szparagowej pokrójcie ją w krótkie 2-3 centymetrowe kawałeczki. Na wierzch warzyw dałem przekrojone na pół pomidorki. Całość posypałem dodatkowo czarnuszką.
- Całość pod przykryciem do pieca na 75 minut na 180°.
- Wyjąć, pokroić mięso i podawać 🙂 SMACZNEGO!