sobota, 24 lutego, 2024
męska kuchnia

krem groszkowo-cukiniowy

Dziś prze(w)pis może niezbyt innowacyjny, ale chcę pokazać jak za naprawdę niewielką kwotę (2,99 zł/porcja) zmienić zupełnie wygląd dania 🙂

Sam przepis odkrywczy nie jest, podam składniki na dwie porcje z kilkoma dolewkami dla każdego 😉 Inspiracją do dania było zobaczenie w sklepie okrągłych cukinii – czyli rzadko spotykanej odmiany. A ponieważ cena nie powalała, to pomyślałem, że wykorzystam je do efektownego podania obiadu dzisiaj…

Składniki:

  • 0,5 litra rosołu/bulionu warzywnego (jak wiecie zawsze staram się mieć własny zapas)
  • 400 gram zielonego groszku mrożonego
  • 400 gram polędwiczek/fileta z kurczaka
  • 100 gram boczku
  • mała czerwona cebula
  • dwie okrągłe cukinie (liczba cukinii zależy od liczby osób którym mamy podać danie)
  • odrobinka papryczki jalapeño
  • sól, pieprz, lubczyk
  • ulubione przyprawy do kurczaka
  • dodatkowo: pieczywo, masło, czosnek, ser żółty

 

Przygotowanie:

  1. Jeśli (jak ja) macie rosół mrożony – to podgrzać w garnku żeby wrócił do płynnej formy.
  2. Podsmażyć posiekaną cebulkę na patelni.
  3. Groszek i podsmażoną cebulkę wrzucić do rosołu, podgrzać na małym ogniu.
  4. Odkroić czubek cukinii, łyżką wydrążyć w środku (uważać, żeby nie przebić „ścianek” ani „dna” cukinii!).
  5. Usuniętą część cukinii dorzucić do naszego rosołu z groszkiem i cebulką. Dodać pokrojone kawałki papryczki jalapeño.
  6. Podsmażyć na patelni boczek, odłożyć na bok.
  7. Pokroić w małe kosteczki, przyprawić i podsmażyć kurczaka.
  8. Doprawić nasz krem solą, pieprzem i lubczykiem.
  9. Zblendować krem, do zblendowanego dorzucić część boczku (zostawić trochę do ozdoby) oraz podsmażonego kurczaka, wymieszać i jeszcze chwile na małym ogniu potrzymać.
  10. Rozgrzać piekarnik do 180°C (ja daję z termoobiegiem, góra/dół).
  11. Przygotować opcjonalne pieczywko czosnkowe: kawałki chleba/bagietki posmarować masłem, dodać wyciśnięty czosnek, przykryć plasterkiem sera i wrzucić do piekarnika – gotowe gdy ser osiągnie pożądaną przez nas konsystencję.
  12. Podawać danie: przelać krem do wydrążonej cukinii (oczywiście wraz z kurczakiem/boczkiem), dać kilka kawałków smażonego boczku na wierzch, dołożyć pieczywko czosnkowe. Podawać. Efekt na zdjęciu poniżej:
krem groszkowo-cukiniowy z pieczywem czosnkowym
krem groszkowo-cukiniowy z pieczywem czosnkowym