Dziś prze(w)pis może niezbyt innowacyjny, ale chcę pokazać jak za naprawdę niewielką kwotę (2,99 zł/porcja) zmienić zupełnie wygląd dania 🙂
Sam przepis odkrywczy nie jest, podam składniki na dwie porcje z kilkoma dolewkami dla każdego 😉 Inspiracją do dania było zobaczenie w sklepie okrągłych cukinii – czyli rzadko spotykanej odmiany. A ponieważ cena nie powalała, to pomyślałem, że wykorzystam je do efektownego podania obiadu dzisiaj…
Składniki:
- 0,5 litra rosołu/bulionu warzywnego (jak wiecie zawsze staram się mieć własny zapas)
- 400 gram zielonego groszku mrożonego
- 400 gram polędwiczek/fileta z kurczaka
- 100 gram boczku
- mała czerwona cebula
- dwie okrągłe cukinie (liczba cukinii zależy od liczby osób którym mamy podać danie)
- odrobinka papryczki jalapeño
- sól, pieprz, lubczyk
- ulubione przyprawy do kurczaka
- dodatkowo: pieczywo, masło, czosnek, ser żółty
Przygotowanie:
- Jeśli (jak ja) macie rosół mrożony – to podgrzać w garnku żeby wrócił do płynnej formy.
- Podsmażyć posiekaną cebulkę na patelni.
- Groszek i podsmażoną cebulkę wrzucić do rosołu, podgrzać na małym ogniu.
- Odkroić czubek cukinii, łyżką wydrążyć w środku (uważać, żeby nie przebić „ścianek” ani „dna” cukinii!).
- Usuniętą część cukinii dorzucić do naszego rosołu z groszkiem i cebulką. Dodać pokrojone kawałki papryczki jalapeño.
- Podsmażyć na patelni boczek, odłożyć na bok.
- Pokroić w małe kosteczki, przyprawić i podsmażyć kurczaka.
- Doprawić nasz krem solą, pieprzem i lubczykiem.
- Zblendować krem, do zblendowanego dorzucić część boczku (zostawić trochę do ozdoby) oraz podsmażonego kurczaka, wymieszać i jeszcze chwile na małym ogniu potrzymać.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C (ja daję z termoobiegiem, góra/dół).
- Przygotować opcjonalne pieczywko czosnkowe: kawałki chleba/bagietki posmarować masłem, dodać wyciśnięty czosnek, przykryć plasterkiem sera i wrzucić do piekarnika – gotowe gdy ser osiągnie pożądaną przez nas konsystencję.
- Podawać danie: przelać krem do wydrążonej cukinii (oczywiście wraz z kurczakiem/boczkiem), dać kilka kawałków smażonego boczku na wierzch, dołożyć pieczywko czosnkowe. Podawać. Efekt na zdjęciu poniżej: